Rasy krów mlecznych

W Polsce, według danych Głównego Urzędu Statystycznego (2012 r.) jest 5,7 mln sztuk bydła, w tym 2,4 mln to krowy mleczne.

Rasy mleczne mają typowe cechy charakteryzujące typ użytkowy mleczny. Kształt ciała wpisany w trójkąt, dobrze zbudowane, wysoko zawieszone wymię i płaskie umięśnienie.

Typ Mleczny – żywy temperament, budowa ciała kanciasta, z wystającymi zewnętrznymi guzami biodrowymi i kulszowymi. Klatka piersiowa jest wąska, długa, wymiona są duże. Skóra jest cienka, pokryta krótkim włosem – sierścią. Krowy różnych ras należące do tego typu dają w okresie 305-dniowej laktacji 10-20 razy więcej mleka niż wynosi ich masa ciała.

Polskie rasy bydła mlecznego

W Polsce hoduje się obecnie dwie podstawowe rasy bydła: czarno-biała (polska holsztyńsko-fryzyjska), która stanowi 95% pogłowia i czerwono-biała 3,5% pogłowia. Rasa simentalska stanowi 0,8% populacji krów, a rasa polska czerwona utrzymywana jest w niewielkiej liczbie w rejonie zachowawczym.

pobrane

katalog-2015-16_Strona_37b

shutterstock_3414262