Rasy krów mięsnych

 

W Polsce użytkowanych jest aż 15 ras, jednak tylko kilka z nich zyskało większą popularność. Przed rozpoczęciem działalności związanej z bydłem mięsnym warto poznać poszczególne rasy i ich wymagania dotyczące utrzymania i obsługi. Wybierając określoną rasę, należy wziąć pod uwagę szereg czynników, takich jak: posiadane obiekty inwentarskie, dostępność paszy (w tym bliskość pastwisk), temperament poszczególnych ras czy zapotrzebowanie na produkt, czyli w tym przypadku mięso o określonych walorach smakowych.

RASY MAŁE I DUŻE

Istnieje kilka kryteriów, według których klasyfikuje się rasy bydła mięsnego. Jednym z nich jest kaliber zwierząt, gdzie o przyporządkowaniu do danej kategorii decydują masa i wymiary zwierzęcia. Podział ras ze względu na kaliber wyróżnia trzy kategorie:

Rasy duże – zwierzęta tych ras przeznaczone są do opasu intensywnego, do wysokich mas ciała, bez ryzyka nadmiernego otłuszczenia, lecz charakteryzują się wysokimi wymaganiami dotyczącymi żywienia i warunków utrzymania. Do tej kategorii zaliczane są rasy: limousine, charolaise, blonde d’Aquitaine, simental mięsny, marchigiana, salers, belgijska błękitno-biała.

Rasy średnie – wyróżniają się wysoką wartością rzeźną. W skład tej grupy wchodzą: welsh black, piemontese, hereford, angus, wagyu.

Rasy małe – zalecane do ekstensywnego systemu żywienia ze względu na skłonność do wczesnego odkładania tłuszczu. Zwierzęta tych ras odznaczają się dobrą płodnością i żywotnością oraz efektywnym wykorzystywaniem pasz objętościowe, przy niewielkich wymaganiach dotyczących warunków utrzymania. Są to rasy: highland i galloway.

Piemontese PRODUCT_198_01176429644933114155079616254270

lukrecja125

brangus-1

angus-czerwone-krowy-41168425

042647_r2_940

1c0867088d62f4feafee02d1df533019-limousine-bydlo-3-malee